Perjanjian Finexus dengan aplikasi pemisahan bil di platform MyXaaS dengan pembiayaan sehingga RM500,000 oleh Paynet

perjanjian finexus paynet

Finexus akan membolehkan pemisahan bil di Aplikasi Leasy pada Platform Inovasi MyXaaSnya dengan pembiayaan sehingga RM500,000 oleh Payment Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet).

Aplikasi Leasy telah dipilih oleh Finexus sebagai salah satu daripada enam finalis permulaan FinTech yang paling diyakini di ePayments Accelerator Programme yang diadakan pada bulan Ogos.

“Kami teruja dengan perkembangan yang sangat menggalakkan ini. Di PayNet, kami membina dan mengekalkan sistem pembayaran digital inklusif yang boleh diakses oleh semua.

“Maka, Fintech ePayments Accelerator Programme telah direka untuk peserta ekosistem kami seperti Finexus untuk memupuk dan membina syarikat FinTech berpotensi untuk menyelesaikan kesulitan sepunya dengan platform pembayaran kami dengan cara yang baru dan inovatif.

“Teknologi pembacaan mesin bil Aplikasi Leasy misalnya boleh menyepadukan DuitNow Request kami untuk pemisahan bil dan menyelesaikan masalah sepunya sekaligus meningkatkan pengalaman pengguna Malaysia,” kata Khairuan Abdul Rahman, Pengarah Perkhidmatan Pembayaran Runcit, PayNet.

Dalam penjanjian tersebut, Finexus akan membolehkan Aplikasi Leasy pemisahan bil ini untuk mengakses DuitNow Requestnya dan juga perkhidmatan eWalletnya pada Platform Inovasi MyXaaS, iaitu sebuah faundri perisian yang dibina khas untuk syarikat permulaan untuk membina aplikasi impian mereka dengan pantas melalui API.

“Kami berharap untuk mempercepatkan pengkomersialan Aplikasi Leasy dengan Platform Inovasi MyXaaS kami yang tersedia dan terbukti tanpa beban pematuhan, pelesenan dan jutaan pelaburan di pihak mereka.

“Oleh itu, syarikat permulaan boleh mengguna teknologi kami sudah dibina dan ditingkatkan selama 20 tahun sebagai rakan kongsi MyXaaS kami. Bukan itu sahaja, mereka juga boleh melancarkan aplikasi mereka dengan bantuan jurutera pematuhan dan perisian kami yang berpengalaman di Pusat Inovasi MyXaaS kami,” kata Clement Loh, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Finexus.

Justeru, untuk menikmati spektrum penuh faedah sebagai rakan kongsi MyXaaS, pencipta Leasy juga akan meluangkan banyak masa untuk membina aplikasi mereka di tapak Finexus baharu iaitu di tingkat empat Finexus Towers bertingkat lapan dan bernilai RM30 juta supaya syarikat permulaan teknologi seperti Leasy App boleh diinkubasi.

8,000 kaki per segi ini juga menawarkan ruang kerja terbuka yang luas, ruang acara, bilik mesyuarat, taman, surau dan makanan dan minuman tanpa had untuk semua syarikat baru yang hadir dan mencipta dalam suasana yang kondusif.

“Kami sangat bersyukur atas peluang untuk menyepadukan pemisahan bil kami dengan DuitNow Request to Pay oleh PayNet baru ini, lebih-lebih lagi di tapak Pusat Inovasi MyXaaS. Walaupun kami bermula sebagai pemisah bil dengan teknologi pengimbasan resit OCR, sasaran kami ialah untuk menjadi aplikasi kewangan peribadi terbaik.

“Selain ciri belanjawan dan penjejakan perbelanjaan kami pada masa depan, kami juga ingin membantu pengguna membuat keputusan kewangan yang bijak seperti apa pengangkutan optimum yang boleh diambil dan sama ada mereka sepatutnya beli atau sewa rumah. Kami akan melancarkan semula aplikasi facelift kami pada Januari tahun depan,” kongsi Siew Ming Yan, pengasas Leasy App.

Malah, penyenaraian penuh perkhidmatan digital dibuka kepada Leasy sebagai rakan kongsi MyXaaS Finexus untuk merealisasikan aplikasi impian mereka terdiri daripada:

• Perkhidmatan Pengeluaran yang termasuk Kad, eDompet dan Pembayaran (DuitNow, Visa, Mastercard)

• Perkhidmatan Perolehan (DuitNow, Visa, Mastercard, Alipay+, UnionPay)

• Perkhidmatan Kewangan (DuitNow)

• Elektronik Kenali-Pelanggan-Anda (eKYC)

• Pemeriksaan Latar Belakang Pelanggan Automatik (cth. CTOS, CCRIS, Experian, OFAC, UNSC, Sanction List, PEP, dll)

• Perancangan Sumber Perusahaan (ERP)

• Penandatanganan dan Pengesahan Digital

• Perkhidmatan Perbankan Teras

Leasy juga akan dapat menikmati keselamatan yang ketat bagi pemindahan dana dan pemprosesan transaksi di pusat data 100% PCI DSS Tahap 1 (tahap paling ketat) dan Tahap 3 yang dikendalikan dan dimiliki sepenuhnya oleh Finexus.

Dengan perkhidmatan teknologi penyelarasan bagi lebih daripada 70 bank tempatan, dan perkhidmatan penyumberan luar IT dan proses perniagaan bagi lebih daripada 20 bank di ASEAN, Finexus berharap untuk bekerjasama dengan PayNet untuk membina ekosistem permulaan di Malaysia menjadi unicorn, bermula dengan Leasy App terlebih dahulu. 

Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.malaysiakini.com/announcement/646554

finexus@cd2

Tech Wrapped 2022

Finexus announces an investment of RM10 million over the next five years Local technology group Finexus announces an investment of RM10 million over the next

Read More »
finexus paynet agreement chinapress

获PayNet公司50万 Finexus平台启用Leasy

(吉隆坡6日讯)科技金融服务提供商Finexus集团宣布,具有账单拆分功能的 Leasy应用程式将通过大马 付网有限公司(PayNet)提供高达50万令吉的资 金,于MyXaaS Innovation平台上正式启用。 FINEXUS集团在文告指出,Leasy应用程式于今年8月在PayNet的首届金融科技电子支付加速器计划中 Finexus选为其中6家最有前途的金融科技初创企业决赛入围者之一。PayNet零售支付服务董事凯鲁安指出,Leasy应用程式的创新账单机器阅读理解技术与DuitNow Request结合,用于进行账单拆分并大致解决已知的问题,最终改善大马人的用户体验。 MyXaaS Innovation平台是一个专门为初创企业打造的软件铸造厂,可利用已有的应用程式介面(API)快速构建他们梦想中的应用程序。Finexus集团总执行长罗宝儿也希望,能通过现成且已验证的MyXaaS Innovation平台加速Leasy应用程式的商业化,从而无需经历繁琐的过程获取符合的监管许可、复杂合规要求认证以及数百万投资收益。 Visit: https://www.chinapress.com.my/20221207/获paynet公司50万-finexus平台启用leasy/

Read More »
finexus paynet agreement zh

FINEXUS 与其 MyXaaS Innovation Platform中的账单拆分应用程序签署协议,并从 PayNet 获得高达 500,000 令吉的资金

Finexus 将通过 Payment Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) 提供高达 500,000 令吉的资金,用于 MyXaaS Innovation Platform上启用账单拆分功能的Leasy App。 Leasy App于今年8月在 PayNet 的首届Fintech ePayments Accelerator Programme中被Finexus 选为其中六家最有前途的金融科技初创企业决赛入围者之一。 “对其令人鼓舞的发展,我们感到万分高兴。 与

Read More »
English (UK)